Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-29@02:53:19 GMT

تدریس خلاقانه با کمک بازی/ اجرای طرح بازی آموزشی در ۱۵ شهر کشور

تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۳۵۱۸۷

تدریس خلاقانه با کمک بازی/ اجرای طرح بازی آموزشی در ۱۵ شهر کشور

‍‍‍‍‍‍

به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، معلمان همواره همراه دانش‌آموزان بوده و هستند و فداکاری‌ها و ایثارشان در عرصه تعلیم و تربیت انکارناپذیر است به طوری‌که در روزهای کرونایی نه تنها از تلاش‌شان در بحث آموزش کم نشد بلکه با خلاقیت دریچه‌ای نو  را برای تدریس به روی دانش‌آموزان گشودند.

صحبت از ایثار و فداکاری‌های معلمان کاری سخت و دشوار است و مطمئنا در چند جمله نمی‌توان آن را خلاصه کرد و این ایثارگران در تمام دوران به‌ویژه در روزهای کرونایی توانستند نامی نیک ازخود به یادگار بگذارند که قابل تقدیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از اسفند ماه سال گذشته که پای کرونا به میان جوامع باز شد این معلمان بودند که نه تنها پا پس نکشیدند و درس و کلاس را تعطیل نکردند بلکه با علاقه‌مندی بیشتر با همراهی والدین در میدان حضور یافتند و تمام‌وقت خود را برای آموزش دانش‌آموزان صرف کردند؛در روزهای درس حضوری باید در کلاس حاضر می‌شدند و تدریس در این زمان خلاصه می‌شد ولی در کلاس‌های مجازی در کنار ساعت‌های کلاس درس ساعت‌های غیردرس را باید صرف تکالیف و تدریس درس‌های آینده دانش‌آموزان کنند.

این روزها نیز معلمان بیشتر از روزهای کلاس درس حضوری دغدغه‌ دارند و با روش‌های مختلف و خلاقانه به دنبال تسهیل آموزش و یادگیری دانش‌آموزان هستند و در این مسیر با تهیه فیلم‌های کوتاه، تدریس با روش‌های داستان، شعر و سایر روش‌ها با چاشنی خلاقیت به‌دنبال تسهیل فرآیند یادگیری و آموزش برای دانش‌آموزان هستند تا آنان از آموزش جا نمانند.

از میان معلم‌های استان مازندران به سراغ سیدهاتف هاشمی‌نسب معلم پایه ششم مدرسه شهید معلم‌کلایی ناحیه یک ساری رفتیم تا از حال و هوای آموزش در فضای مجازی در روزهای کرونایی جویا شویم؛ معلمی که بازی را چاشنی تدریسش کرد این معلم با توجه به جذابیت این روش برای دانش‌آموزان؛ این روش را تنها به کلاس درس خود خلاصه نکرد بلکه تلاش کرد به معلمان دیگر نیز آموزش دهد تا دانش‌آموزان دیگر نیز بتوانند از درس خواندن لذت ببرند.

 

*استفاده از بازی‌های جذاب در کلاس درس

این معلم ساروی در گفت‌وگو با فارس می‌گوید: استفاده از بازی‌های جذاب در آموزش ایده خودم بوده که سر کلاس درس با استفاده از مفاهیم درسی به دانش‌آموزان درس می‌دهم.

از طرفی این ایده را دارم که این نگرش در بین همه معلمان نهادینه شود و در همین زمینه کارم را در دو حوزه دانش‌آموزی و معلمان ادامه دادم و سعی می‌کنم این روش را در بین همه معلمان ترویج دهم و آموزش‌ها را سراسر استان و سایر استان‌های کشور نشر دهم.

هاشمی‌نسب اضافه می‌کند: هدف من در نهایت پیاده‌سازی این روش در کلاس‌های درس است که فقط به کلاس درس دانش‌آموزان خودم خلاصه نشود و تمام تلاشم را نیز در این مسیر به‌کار می‌گیرم تا بازی چاشنی کلاس‌های درس شود و دانش‌آموزان از درس خواندن کلافه نشوند.

تمام این بازی‌ها با توجه به مطالعه و بررسی کامل براساس محتوا و مفاهیم کتاب درسی طراحی شده از یادگیری کلمات هم خانواده گرفته تا حل مسائل ریاضی مساحت و محیط، حفظ شعر، تقویت املانویسی و سایر..

وی تصریح می‌کند: استفاده از بازی در امر آموزش قدمتی دیرینه دارد تا فرآیند آموزش راحت‌تر صورت گیرد.

در این زمینه سه سال جدی کار می‌کنم و یک کارگاه خانگی راه انداختم و با چاشنی نوآوری با خرید برخی از وسایل و استفاده از وسایل دور ریختنی توانستم این کارگاه را راه‌اندازی کنم.

اعتقاد من این است همیشه ایده از دیگران گرفته نمی‌شود حتی خلاق‌ترین افراد هم سعی می‌کنند ابتدا ایده ببینند ولی الان دیگر نیاز ندارم ایده ببینم؛ قبلا در  آرشیو ذهنی خود در مرحله کسب اطلاعات ایده می‌گرفتم بعد کم کم بازی‌ها را ساختم.

*بازی‌هایی که به کتاب درسی ارتباط  دارد

این معلم خلاق می‌گوید: بازی‌های من ارتباطی به کتاب درسی دارد و دقیقا مثل کتاب درسی است و باتوجه به شرایط کرونایی که خانواده‌ها در زمینه آموزش فرزندان خود دغدغه دارند اهمیت آن بیشتر شد.

تاکنون ۸۰ بازی طراحی کردم و برنامه من این است که هر هفته سه بازی بسازم به اعتقادم ایده‌ها نهایت ندارد و تا هر زمانی‌که می‌توانیم دوست داشته باشیم بازی کنیم می‌توان به آرشیوم بازی‌ها اضافه کرد.

 

هاشمی‌نسب بیان می‌کند: ایده‌ها نهایت ندارد و با پرورش و توسعه روز به روز بهتر می‌شود برخی اوقات که به سه سال پیش نگاه می‌کنم با خودم می‌گویم چقدر ایده ساده بوده که به‌تدریج و به مرور زمان تکمیل‌تر شده ولی فکر می‌کنم این بازی‌ها روز به روز دارد کامل‌تر می‌شود.

شاید در مسیر تکامل قدم می‌گذارم و ابتدای مسیر باشم  ولی فکر می‌کنم بازی‌ها روز به روز در حال  کامل‌تر شدن است که اثرگذارتر خواهد بود.

وی ادامه می‌دهد: نخستین بار این جرقه در کلاس درس زده شده برای بازی گویندگی تلویزیون ساده درست کردم تا دانش‌آموزان گزارشگری کنند که واقعا حس کردم دانش‌آموزان گزارشگر فوتبال هستند لذت بچه‌ها، دقت، لحن و حتی گویش بچه‌ها برایم جالب بود که به عینه و از نزدیک لمس کردم ارتباطم با دانش‌آموزانم عمیق‌تر شد در این میان حتی دانش‌آموزانی که گوشه‌گیر بودند وارد بازی شدند و سعی کردند خودی نشان دهند که واقعا برایم جالب بود.

استفاده از بازی‌ها در تدریس روش جالبی بوده که یکی از آیتم‌های خوب در تدریس جذاب و خوب بازی می‌تواند باشد که این روند را در بین پایه‌های دیگر نیز در حال گسترش است و تاکنون این روش را در ۱۵ شهر کشور اجرا کرده و ترویج دادم.

این معلم خاطرنشان می‌کند: برای خودم و دانش‌آموزانم تلاش می‌کنم؛ چرا که به عینه دیدم کلاس‌های درس با بازی جذاب‌تر و فوق‌‌العاده شده و مشارکت دانش‌آموزان در درس و یادگیری خیلی مرا تحت تاثیر قرار داده است.

حمایت‌های مسوولان آموزش و پرورش در این زمینه موضوعی درخور توجه بوده که اگر نبود شاید در این جایگاه نبودیم.

این معلم در پایان می‌گوید: تمام تلاشم این است که بازی‌ها نو باشد و با رویکرد و مفهوم جدید باشد و در این راستا خانواده‌ها خیلی استقبال کردند که همه این مسائل مرا تشویق به ادامه این روش کرده است.

 

 

انتهای پیام/۸۶۰۳۴/ ج

منبع: فارس

کلیدواژه: معلم خلاق خلاقیت در آموزش استفاده از بازی دانش آموزان کتاب درسی کلاس درس بازی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۳۵۱۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش آسیب‌های اجتماعی در دانش‌آموزان / چرا طرح نماد ناقص اجرا شد؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، طرح «نماد» مخفف عبارت «سند ائتلاف نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان» است و اولین بار در سال ۹۴ به منظور کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان تصویب شد.

طبق این سند، آموزش و پرورش به همراه ۱۴ نهاد دیگر مکلف به اجرای نظام مراقبت از دانش‌آموزان در برابر آسیب‌های اجتماعی است. وزارت آموزش و پرورش، ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بودجه کشور، قوه قضائیه، وزارت کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان بسیج مستضعفین، سازمان بهزیستی، دانشگاه توانبخشی و سلامت اجتماعی، کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره)، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، نیروی انتظامی، ستاد مبارزه با مواد مخدر و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تشکیل و شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی نهادهایی هستند که موظف به اجرای طرح شده‌اند.

بیشتر بخوانید طرح «بوم»؛ شکوفایی خلاقیت‌ها یا باری روی دوش معلم؟

اجرای این نظام پنچ مرحله اعم از غربالگری، تشخیص، آموزش، توانمندسازی و مداخله و درمان دارد و پنج هدف ایمان، نشاط، امید، هویت و خردورزی به عنوان محورها و هدف‌های اصلی دنبال می‌کند.

ابعاد مختلف طرح

امیر تجلی‌نیا، مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش درباره این طرح گفت: مدیر مدرسه با شناسایی دانش‌آموزان در معرض خطر یا آسیب‌دیده ضمن ایجاد بستر برای ارائه خدمات آموزشی، مشاوره فردی و خانوادگی و انجام مداخلات مختصر ضروری توسط افراد متخصص، در صورت نیاز به ارائه خدمات حمایتی و تخصصی یا مداخله قضائی، حسب مورد موضوع را فوراً به سازمان بهزیستی یا دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان دادگستری اعلام می‌کند.

مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی ادامه داد: چارچوب «نماد»، با تاکید بر سه محور شناسایی، آموزش و مداخله طراحی شده است، البته فعالیت‌های ترویجی و مکمل هم مورد نظر ائتلاف است، اما هر یک از این سه محور شامل فعالیت‌های «شناسایی و غربالگری در مدارس از طریق شواهد میدانی و آزمون‌های استاندارد روانی، آزمون‌های خطرپذیری، شواهد کلینیکی و چک لیست‌ها»، «آموزش‌های رشد مدار اعم از آموزش و توانمندسازی معلمان و والدین، تولید برنامه درسی پیشگیری مربوط به هر دوره تحصیلی و منابع کمک آموزشی آن، برگزاری و اجرای دوره‌های آموزشی رشد مدار پیشگیری، اجرای فعالیت‌های مکمل و ترویجی» و «مداخلات وضعی و روانی اجتماعی اعم از اقدامات مداخله‌ای برای کاهش عوامل مخاطره‌آمیز از جمله اقدامات انتظامی و مناسب سازی فضاها، برگزاری جلسات و دوره‌های آموزشی برای خانواده‌ها به ویژه در موارد مهم، خدمات و حمایت‌های روانی اجتماعی، معاضدت‌های حقوقی و مالی مورد نیاز، مشاوره‌های خانوادگی و فردی، معاضدت‌های تحصیلی و درمان و بازتوانی» می‌شود.

وی فرایند کامل و جامع نماد را تشریح کرد و گفت: این فرایند شامل فعالیت‌های ارتقایی اعم از آموزشی و ترویجی می‌شود. «نماد» به منظور ارتقای توانمندی‌های روانی اجتماعی دانش‌آموزان بخش فعالیت‌های ارتقایی را طراحی و راه‌اندازی کرده است که شامل دو بخش آموزش‌های ارتقایی و فعالیت‌های ترویجی می‌شود. در بخش آموزش‌های ارتقایی، با طراحی کتابچه‌های مختلف این امکان فراهم شده است که دانش‌آموزان، والدین و کارکنان بتوانند به منابع آموزشی مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. در بخش فعالیت‌های ترویجی نیز امکان شرکت در فعالیت‌های مکمل و فوق برنامه از قبیل رویدادهای فرهنگی، هنری و ورزشی وجود دارد.

تجلی‌نیا تصریح کرد: بخش فعالیت‌های ارتقایی، یکی از پنج بخش اصلی برنامه ملی «نماد» است که هم به صورت مستقل و هم به صورت درهم تنیده با چهار بخش دیگر، طراحی شده است به طوری که دانش‌آموزان، والدین و مدارس، هم به صورت مستقل می‌توانند محتواهای‌های مورد علاقه خود در سامانه «نماد» را دریافت و استفاده کنند و هم بر اساس نتایج غربالگری‌ها، برای بهبود و یا تقویت یک یا چند مهارت خود از این کتابچه‌ها و نیز فعالیت‌های ارتقایی، به صورت موردی استفاده کنند.

وی درباره اقداماتی که در طرح نماد در راستای غربالگری، شناسایی و تشخیص انجام می‌شود، توضیح داد: «نماد» پرسشنامه‌هایی را طراحی و در دسترس قرار داده است تا با کمک آن، دانش‌آموزان وضعیت خود را اظهار و گزارش کنند. دانش‌آموزان دوره تحصیلی متوسطه اول و دوم با مشارکت در تکمیل این پرسشنامه‌ها، می‌توانند در تحلیل وضعیت خود مشارکت داشته باشند و از توصیه‌های مشاوران، کارشناسان و متخصصان برای بهبود یا ارتقای سلامت روانی اجتماعی، استفاده کنند. البته همین کار را والدین و معلمان نیز می‌توانند انجام دهند. چراکه در غربالگری «نماد»، پرسشنامه‌هایی نیز برای والدین و معلمان، طراحی شده است که با کمک آن‌ها می‌توانند درباره دانش‌آموزان و فرزندان خود، نظر بدهند و از این طریق به محافظت از ایشان، کمک کنند.

پوشش ناقص طرح در مدارس

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی روند اجرای این طرح پرداخت. یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱ حدود ۵۱ درصد از دانش‌آموزان به صورت اولیه شناسایی و ۸/۱۲ درصد از آن‌ها درمان شده‌اند. از طرفی در این گزارش آمده که شواهد نشان‌می‌دهد، آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان رو به افزایش بوده است؛ بنابراین باید دید که نواقص اجرای طرح چیست.

براساس این گزارش یکی از نواقص اجرای طرح پوشش ناقص آن است. براساس برنامه‌ریزی‌ها باید «نماد» در در سال تحصیلی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ در همه مدارس کشور استقرار و تثبیت شده باشد اما تا این سال نسخه کامل نماد در ۲۱ هزار مدرسه یا ۱۷.۴۵ از مدارس اجرا شده البته نسخه کوتاه آن در همه مدارس اجرا شده است.

بر این اساس می‌توان گفت چتر این نظام هنوز فراگیر نیست و همه مدارس و دانش آموزان را در بر نمی‌گیرد و به دلیل یکپارچه‌سازی بخش‌هایی از آن در برهه‌هایی از زمان از دسترس خارج شد یا هنوز از دسترس خارج و هنوز سامانه برخط مقبول ارائه نشده است. از طرفی پرداخت اعتبارات این سامانه نیز با نوسان مواجه بوده و میزان پرداخت به ازای هر دانش آموز اندک است.

«نماد» همه آسیب‌های اجتماعی شناسایی شده را تحت پوشش ندارد

یکی دیگر از نواقص مطرح شده از سوی مرکز پژوهش‌ها این است که «نماد» همه آسیب‌های اجتماعی شناسایی شده را تحت پوشش ندارد. در مجموع درباره برنامه‌های پیشگیری باید گفت، اینکه تنها سراغ دانش‌آموزان (با تاکید بر دانش آموزان در معرض آسیب و آسیب دیده) رفتن به منظور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی و کنترل و کاهش آنها کافی نیست.

اجرای ناقص طرح

غلام عباس ترکی معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور هم از جمله کسانی است که نسبت به اجرای ناقص طرح انتقاداتی را مطرح کرده و گفت: متاسفانه در وزارت آموزش و پرورش طرح نماد به صورت کامل اجرا نشده است در صورتی که ۱۵ میلیون نفر جامعه دانش آموزی داریم که باید تحت پوشش این طرح قرار بگیرند. بررسی‌های ما از این حکایت دارد که کمتر از دو میلیون نفر تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و این طرح هم ناقص اجرا شده است. بسیاری از مشکلات اجتماعی که داریم به حوزه کودک و نوجوان مربوط می‌شود و منشاء بسیاری از آسیب‌های دیگر هم در مدرسه، دبیرستان و مراکز تحصیل به وجود می‌آید.

معلمان آموزش ندیده‌اند

یکی از معلمان در گفت‌وگو با ایسکانیوز درخصوص نواقص اجرای طرح گفت: معلم‌ها آموزشی برای اجرای طرح «نماد» ندیده‌اند و ابعاد مختلف آن را نمی‌دانند؛ تنها فرم‌های مربوطه را در سایت نماد پر می‌کنیم. سوالات درباره مشکلات رفتاری است و شناسایی برخی از آن‌ها نیاز به تخصص دارد و از عهده معلم خارج است.

وی افزود: آموزش تنها یک بخش ماجرا است و مهمترین مانع سر راه اجرای طرح، جمعیت زیاد دانش‌آموزان و حجم بالای کتاب‌ها است. تعداد دانش‌آموزان بسیار زیاد و حجم کتاب‌ها هم بالاست و معلم زمانی برای تمرکز بر تک تک دانش‌آموزان ندارد.

معلم عنوان کرد: از طرفی پاسخ به برخی سوالات نیازمند تعامل بیشتر با دانش‌آموز و آشنا شدن با روحیات او است اما این امکان برای معلمی که درگیر کار است، وجود ندارد. من فرصتی برای حتی یک دقیقه گفت‌وگو با دانش‌آموز ندارم و تنها برنامه‌ریزی می‌کنم که در زمان مشخص شده همه مباحث کتاب را تدریس کنم.

وی ادامه داد: معلم‌ها در مدرسه ما معمولا همه فرم‌ها را بدون گزارش مشکل ارسال می‌کنند چراکه می‌گویند یا برای تشخیص علائم یک مشکل آموزش کافی ندیده‌اند یا فرصت تعامل با دانش‌آموز را ندارند. برای مثال من چطور می‌توانم تشخیص بدهم که دانش‌آموز افکار خودکشی دارد یا مبتلا به خودآزاری است. این طرح تقریبا پنج سال است که در مدرسه ما اجرا می‌شود اما تغییری درخصوص سلامت روانی دانش‌آموزان ایجاد نشده است.

به گزارش ایسکانیوز، ۹ سال از آغاز اجرای این طرح گذشته اما زمانی که مشکلات زیرساختی مانند کمبود معلم، حجم بالای کتاب‌های درسی و کمبود مدرسه در کشور وجود دارد، نمی‌توان از معلم انتظار داشت که زمان خود را صرف ارتقای سلامت روان دانش‌آموز کند.

انتهای پیام /

پرستو خلعتبری کد خبر: 1228765 برچسب‌ها وزارت آموزش و پرورش

دیگر خبرها

  • تشکیل قرارگاه عدالت آموزشی با هدف توزیع متوازن امکانات در همه مدارس
  • فیلم؛ بازی دانش آموزان با مرگ برای رسیدن به مدرسه
  • خراسان رضوی ۲۰ هزار بازمانده از تحصیل دارد
  • افزایش آسیب‌های اجتماعی در دانش‌آموزان / چرا طرح نماد ناقص اجرا شد؟
  • ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • علت افت تحصیلی دانش‌آموزان در آزمون‌های نهایی چیست؟ + تاریخ برگزاری امتحانات
  • آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت
  • آزمون‌های نهایی مبتنی بر ارزشیابی از یادگیری است
  • روایت یک معلم درحوزه تدریس به دانش آموزان خاص
  • جشنواره نوآوری و فناوری دانش آموزی در تبریز برگزار می شود